Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Αγιά Μαρ'νέλα ( Αγιά Μαρίνα) των Λημνιών

Η Αγία Μαρίνα γεννήθηκε το 270 στην Αντιόχεια της Πισιδίας. Σύντομα έμεινε ορφανή από μητέρα κι ο πατέρας της Αιδέσιος, την ανέθεσε σε μια γυναίκα για να τη θηλάσει αρχικά και στη συνέχεια για να τη μεγαλώσει. 
Η τροφός της ήταν χριστιανή κι έτσι η Αγία Μαρίνα κρυφά από τον πατέρα της ασπάστηκε το Χριστιανισμό.
Η Αγία όταν έγινε 15 χρονών, αποκάλυψε στον πατέρα της ότι είναι χριστιανή. Ο Αιδέσιος ο οποίος ήταν ιερέας των ειδώλων μίσησε το παιδί του και το αποκλήρωσε.
Μια μέρα η Αγία Μαρίνα συνάντησε τυχαία τον έπαρχο Ολύμβριο ο  οποίος εντυπωσιάστηκε για την εξαιρετική και σπάνια ομορφιά της και θέλησε να την παντρευτεί.
Μάταια, όμως. Η Αγία Μαρίνα σε κάθε προσπάθεια του Ολυμβρίου αντέτασσε τη φράση: «Είμαι χριστιανή».
Εξαιτίας της άρνησης της να παντρευτεί τον έπαρχο Ολύβριο και να θυσιάσει στα είδωλα η Μαρίνα υπέστη μια σειρά μαρτυρίων ώσπου τελικά αποκεφαλίστηκε.
Σύμφωνα με το συναξάρι της όταν η Αγία ήταν φυλακισμένη ο διάβολος μεταμορφωμένος σε άγριο δράκοντα προσπάθησε να εκφοβίσει την Αγία. 
Η Αγία Μαρίνα όμως δεν φοβήθηκε.Αφού προσευχήθηκε στον Θεό άρπαξε ένα σφυρί και άρχισε να χτυπά το τέρας στο κεφάλι ταπεινώνοντάς το.
Την έκαψαν με αναμμένες λαμπάδες αλλά οι πληγές της με θαυματουργικό τρόπο έγιαναν. Αυτό έγινε η αιτία πολλοί ειδωλολάτρες να γίνουν χριστιανοί και πρώτα από όλους ο δεσμοφύλακας της ο Θεότιμος, ο οποίος και συνέγραψε το συναξάρι της.
Η Αγία Μαρίνα τιμάται ιδιαίτερα στη Λήμνο από πολύ παλιά. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας υπήρχε στο Μούδρο σημαντικό μετόχι της μονής Κουτλουμουσίου αφιερωμένο στην Αγία Μαρίνα το οποίο οι Τούρκοι το έκαψαν.
Σημαντικός ναός αφιερωμένος στην Αγία Μαρίνα υπάρχει στο Λιβαδοχώρι αλλά και στη Νέα Κούταλη.
Η μνήμη της εορτάζεται στις 17 Ιουλίου
Ευαγγελία Χ.Λιάπη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου