Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Η Αγία Παρθενομάρτυς Κυριακή κι η λημνιακή παράδοση

Στα 282, όταν ήταν αυτοκράτορας o Διοκλητιανός, γεννήθηκε η Αγία Κυριακή. Γονείς της ο Δωρόθεος κι η Ευσεβία . Από τη γέννηση της που έγινε με θαυμαστό τρόπο και ημέρα Κυριακή, η Αγία αφιερώθηκε στο Θεό.
Όταν ξεκίνησαν οι διωγμοί η οικογένεια της Αγίας Κυριακής συνελλήφθει επειδή ήταν χριστιανοί.
Οι γονείς της οδηγήθηκαν στο Δούκα Ιούστο ο οποίος διοικούσε τη περιοχή της Μελιτηνής κι εκεί επειδή αρνήθηκαν να θυσιάσουν στα είδωλα, βασανίστηκαν και στη συνέχεια αποκεφαλίστηκαν.
Την Αγία Κυριακή την οδήγησαν αλυσοδεμένη στον Καίσαρα Μαξιμιανό άρχοντα της Νικομήδειας με σκοπό να την μεταπείσουν.Εκεί στη Νικομήδεια η Αγία βασανίστηκε σκληρά αλλά επειδή αρνιόταν να θυσιάσει στα είδωλα οδηγήθηκε στην Βιθυνία,στον έπαρχο Ιλαρίωνα.
Εκεί βασανίστηκε πολύ σκληρά.Αναμμένες δάδες έκαιγαν το σώμα της,άγρια θηρία ημέρευαν αγγίζοντας την .Όταν την οδήγησαν σιδηροδέσμια στον ειδωλολατρικό ναό εκείνη προσευχόταν στον Κύριο.Μεγάλος σεισμός τότε προκλήθηκε με αποτέλεσμα να καταστραφούν τα αγάλματα του ναού.
Τα μαρτύρια της όμως δεν τέλειωσαν.Ο νέος έπαρχος της Βιθυνίας ο Απολλώνιος την καταδίκασε σε αποκεφαλισμό. Η Αγία αφού προσευχήθηκε παρέδωσε το πνεύμα της στο Κύριο πριν την αγγίξει ο δήμιος.
Ήταν μόλις 21 ετών. Η Παρθενομάρτυς Αγία Κυριακή θεωρείται Προστάτης των παιδιών και θεράπων Ιατρός τους.
Οι Λήμνιοι τιμούν ιδιαίτερα την Αγία Κυριακή κι υπάρχουν αρκετά εξωκλήσια τα οποία είναι αφιερωμένα στην Αγία με σημαντικότερα, το ναίσκο που βρίσκεται στους Ψύλλους στο Κορνό και το παραθαλάσσιο ξωκλήσι στο λιμανάκι του Κέρους της ΚαλλιόπηςΣυνήθως τα ξωκλήσια στα οποία τιμάται η Αγία Κυριακή είναι παραθαλάσσια.
Παλαιότερα οι νοικοκυρές στη Λήμνο απεύφευγαν να ζυμώσουν και να ψήσουν ψωμί γιατί αυτό θα έβγαινε μαύρο.
Επίσης απεύφευγαν αυτή τη μέρα να θερίσουν ή να αλωνίσουν.
Ευαγγελία Χ.Λιάπη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου