Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Ο οδοδείκτης του Αγίου Γεωργίου



Στα 1919 οι κάτοικοι του χωριού Καλλιόπη της Λήμνου ήθελαν να χτίσουν το κωδωνοστάσιο του ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου.
Για το σκοπό αυτό κάλεσαν το λιθοξόο και πετρά Ιωάννη Φωτιάδη[1] που εκείνα τα χρόνια είχε έρθει στο νησί από τη Μικρά Ασία για να εργαστεί στο συμμαχικό νεκροταφείο του Μούδρου, για να επιμεληθεί του έργου.
Οι Καλλιοπίτες για να συγκεντρωθούν τα αναγκαία χρήματα για την ανέγερση του κωδωνοστασίου ζήτησαν από τον Ιωάννη Φωτιάδη να φτιάξει μια  πέτρινη στήλη την οποία κι έστησαν ως οδοδείκτη κοντά στο χωριό Ρουσσοπούλι, πλησίον της Χορταρόλιμνης και καλούσαν τους διαβάτες να συνεισφέρουν οικονομικά για την ανέγερση του κωδωνοστασίου.
Η στήλη αυτή λειτουργούσε εκτός από οδοδείκτη και για προστασία και προφύλαξη των οδοιπόρων γιατί σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση στα σταυροδρόμια συγκεντρώνονταν δαιμονικά πνεύματα και ξωτικά.
Η στήλη του Αγίου Γεωργίου αποτελεί συνέχεια των αρχαίων Ερμών που φύλαγαν τα σταυροδρόμια.
Πρόκειται για μια ορθογώνια τετράπλευρη στήλη η οποία φέρει λαξεμένο  πέτρινο σταυρό, ένα ρόδακα[2], ένα άνθος, την εικόνα του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και χαραγμένη την επιγραφή:
ΒΟΗΘΕΙΑ
Αδελφοί
Τον Αγιο Γεώργιο
-1919-



Στη στήλη υπήρχε και μια εγκοπή μέσα στην οποία  οι διαβάτες έριχναν χρήματα για το ναό.
Πολύ γρήγορα συγκεντρώθηκε το ποσό που χρειαζόταν κι έτσι δημιουργήθηκε το κωδωνοστάσιο στο ναό του Αγίου Γεωργίου στην Καλλιόπη από τον Ιωάννη Φωτιάδη.
Ευαγγελία Χ.Λιάπη



[1] Ο Ιωάννης  Φωτιάδης είχε γεννηθεί στη Σαμψούντα της Μικράς Ασίας στα 1880.Υπήρξε ο σημαντικότερος λιθοξόος της Λήμνου. Πέθανε το 1965.
[2] Ο ρόδακας συμβολίζει τη Θεοτόκο που είναι το Ρόδον το αμάραντο. Ο ρόδακας ως φυλακτό της Παναγίας φύλαγε τους διαβάτες από κάθε κακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου