Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Αγιά Μαρίνα Μούδρου(το Παλαιό Μετόχι)



Στο Μούδρο, κατά τη διάρκεια των βυζαντινών χρόνων υπήρχε το μετόχι της μονής Κουτλουμουσίου, η Αγία Μαρίνα.Το παλαιό μοναστήρι βρισκόταν εκεί που σήμερα είναι ο ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, η  Ευαγγελίστρια.
Από εκείνο παλαιό μοναστήρι πλέον έχει διατηρηθεί μόνο ένα μικρό μέρος, το  ιερό του ναού μαζί με την Αγία Τράπεζα.
Το μετόχι της Αγίας Μαρίνας είχε τραγικό τέλος. Το έκαψαν οι Τούρκοι σε αντίποινα μαζί με επτά μοναχούς, οι οποίοι διέμεναν στο μετόχι.
Η ιστορία είναι αρκετά περίπλοκη.Αναφέρεται ότι μέσα στο πηγάδι που υπήρχε στην αυλή της μονής κάποια μέρα βρέθηκαν νεκροί κάποιοι Τούρκοι αξιωματικοί[1]. Οι Τούρκοι ενοχοποίησαν τους μοναχούς και για αυτό το λόγο έκαψαν τη μονή.
Διασώθηκαν μόνο δυο.Οι μοναχοί αυτοί κατέφυγαν στο Άγιο όρος, στη μονή Κουτλουμουσίου και εκεί κατήγγειλανοι περίοικοι του μοναστηριού ήταν αυτοί που είχαν σκοτώσει τους Τούρκους αξιωματικούς.
Σκοπός τους να ενοχοποιηθούν οι μοναχοί με τους οποίους είχαν καθημερινές προστριβές ώστε να διαλυθεί το μετόχι και οι ίδιοι να οικειοποιηθούν την περιουσία του μοναστηριού.
Η μονή Κουτλουμουσίου υπερασπίστηκε τους μοναχούς του και  υπέβαλε ολόκληρο το χωριό του Μούδρου σε αφορισμό, ο οποίος διαβαζόταν κάθε Μεγάλη Παρασκευή στην Ωραία Πύλη της μονής Κουτλουμουσίου.Η άρση του επιτιμίου έγινε στις 23 Αυγούστου του 2001.
Σήμερα η Αγία Μαρίνα αποτελεί ένα πολύ μικρό ξωκλήσι που βρίσκεται στον περίβολο της Ευαγγελίστριας ως μάρτυρας του παλιού μοναστηριού.
Ευαγγελία Χ.Λιάπη


[1] Σύμφωνα με τον ασαφή τοπικό θρύλο στο πηγάδι βρέθηκε νεκρός ο Έλληνας ντελάλης και σύμφωνα με άλλη παραλλαγή κάποιος Τούρκος αξιωματικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου