Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Άγιος Μαρίνος ή Άγιος Μάρνος στην Αγιά Σοφιά της Λήμνου



Στην ανατολική Λήμνο κοντά στο χωριό Αγιά Σοφιά και στην περιοχή  που κατά τα μεσαιωνικά χρόνια υπήρχε ένα από τα πιο ισχυρά κάστρα της Λήμνου, υπάρχει το ξωκλήσι του Αγίου Μαρίνου ή όπως τον αποκαλούν οι Λημνιοί του Αγίου Μάρνου.
Ο Άγος Μαρίνος έζησε στη Ρώμη το 3ο μ.Χ.αιώνα και μαρτύρησε για την πίστη του.
Επειδή στη συγκεκριμένη περιοχή υπήρχε ένα ισχυρό βενετσιάνικο κάστρο πιθανότατα και τη λατρεία του Αγίου Μαρίνου στην περιοχή να την έφεραν οι Βενετοί.
Εξάλλου την εποχή εκείνη, την ανατολικη Λήμνο διοικούσαν οι Giovanni Foscari.(1252-1275) αλλά και ο Marino Gradenigo.Πιθανότατα λοιπόν ο Marino Gradenigo να έχτισε στο κάστρο το ξωκλήσι προς τιμή του Αγίου, του οποίου έφερε το όνομα και  μετά την αποχώρηση των Βενετών, οι Λημνιοί να εξακολουθούσαν να τιμούν τον  άγιο Μαρίνο.
Σε κώδικα της αθωνικής μονής της Μεγίστης Λαύρας του 1355 μνημονεύεται το ξωκλήσι του Αγίου στην περιοχή.
Το ξωκλήσι έχει συντηρηθεί εκ βάθρων αρκετές φορές μέχρι τώρα.Στο σημερινό ξωκλήσι δεν έχει διατηρηθεί τίποτα από το παρελθόν.Πρόσφατα αντικαταστάθηκε η στέγη του ναού.Σήμερα δεν  υπάρχει ούτε τέμπλο.
Μέσα στο ιερό υπάρχουν δυο κόγχες, η κεντρική και μια μικρότερη στα αριστερά.Οι εικόνες είναι ελάχιστες κι αυτές πρόσφατες.Υπάρχει μια ολόσωμη εικόνα του Αγίου Μαρίνου στο δεξιό τοίχο και άλλη μια στο προσκυνητάρι.Η μοναδική παλαιά εικόνα του Αγίου Μαρίνου βρίσκεται μέσα στο ιερό και σχεδόν έχουν εξαυλωθεί οι μορφές από το ξύλο.Ξεχωρίζει η μορφή του Αγίου Μαρίνου σε μεγάλη ηλικία.Αντίθετα οι σημερινές  αγιογραφίες του ναού,παρουσιάζουν τον Άγιο σε νεαρή ηλικία.
Στον περιβάλλοντα χώρο του ναίσκου υπάρχουν κιονόκρανα και μέλη από αρχαίες κολώνες.
Ο Άγιος Μαρίνος είναι ένα ιδιαίτερο ξωκλήσι της Λήμνου χάρη στην εξαίσια θέση στην οποία βρίσκεται, στην παλαιά καστροπολιτεία της ανατολικής Λήμνου.
Ευαγγελία Χ.Λιάπη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου