Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

O Άγιος Τρύφων


Ο Άγιος Τρύφων γεννήθηκε στη Λάμψακο της Φρυγίας και έζησε στα χρόνια των αυτοκρατόρων Γορδιανού, Φιλίππου και Δεκίου.
Η οικογένεια του ήταν πολύ φτωχή. Ο Άγιος από μικρό παιδί βοηθούσε την οικογένεια του βόσκοντας χήνες. Ο μικρός Τρύφων κάθε μέρα στη βοσκή είχε ως σύντροφο του την Αγία Γραφή, την οποία μελετούσε με μεγάλο ζήλο.
Ο Θεός τον προίκισε με το χάρισμα να θεραπεύει κάθε ασθένεια και να εξαγνίζει τις ψυχές από τα δαιμόνια.
Ο αυτοκράτορας  Γορδιανός, όταν πληροφορήθηκε για το χάρισμα του Τρύφωνα, τον κάλεσε να θεραπεύσει την άρρωστη κόρη του.
Ο Άγιος Τρύφων θεράπευσε τη θυγατέρα του αυτοκράτορα αλλά αρνήθηκε ευγενικά τις τιμές και τα αξιώματα που ο αυτοκράτορας του πρόσφερε για να τον ευχαριστήσει.
Στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου έγινε μεγάλος διωγμός των Χριστιανών.
Το 250 μ.Χ. ο Άγιος Τρύφων συνελήφθη για την πίστη του.
Ο Άγιος Τρύφων ομολόγησε με θάρρος την πίστη του στον Τριαδικό Θεό και καταδικάστηκε σε φρικτά βασανιστήρια.
Ο συναξαριστής αναφέρει ότι του κατατρύπησαν με σπαθιά το κορμί και στη συνέχεια του έδεσαν τα πόδια σε άλογα και έτσι τον έσυραν, μες στην παγωνιά, σε δύσβατα και πετρώδη μονοπάτια.
Έπειτα τον έσυραν γυμνό πάνω σε  σιδερένια καρφιά, έκαψαν τα πλευρά του με αναμμένες λαμπάδες και στο τέλος ο έπαρχος διέταξε τον αποκεφαλισμό του.
Πριν αποκεφαλιστεί ο Άγιος Τρύφων παρέδωσε τη μακαρία του ψυχή στο Κύριο.
Αρχικά οι Βυζαντινοί τελούσαν την εορτή του Αγίου στο Ναό του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Ιωάννη στην Κωνσταντινούπολη.
Αργότερα ο Ιουστινιανός (527-565 μ.Χ.)έκτισε ναό αφιερωμένο στον Άγιο Τρύφωνα στην τοποθεσία του Πελαργού Κωνσταντινουπόλεως.
Ο Άγιος Τρύφωνας θεωρείται από το λαό μας προστάτης των αγρών και ιδιαίτερα των αμπελιών.
Στις νεότερες αγιογραφίες ο Άγιος εικονίζεται να κρατά στα χέρια ένα κλαδευτήρι. Εξάλλου λίγες μέρες μετά τον εορτασμό του Αγίου αρχίζουν και τα κλαδέματα.
Τα παλαιότερα χρόνια σε όλα σχεδόν τα λημνιακά σπίτια στο εικονοστάσι υπήρχε η εικόνα του Αγίου Τρύφωνα, του προστάτη των αγρών και των αμπελιών.
Οι Λημνιοί ευλαβούνταν πολύ τον Άγιο Τρύφωνα και στις δύσκολες χρονιές τον επικαλούνταν. Συχνά έβγαζαν την εικόνα του Αγίου και έκαναν λιτανεία στην εξοχή για να ευλογήσει ο Άγιος τα σπαρτά.
Στο ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στο χωριό Φυσίνη της Λήμνου, στο πέτρινο τέμπλο του ναού, δίπλα στον Άγιο Μόδεστο προστάτη των ζώων, υπάρχει  η εικόνα του Αγίου Τρύφωνα. Δηλωτικό της αγάπης των κατοίκων προς τον Άγιο. Η μνήμη του Αγίου Τρύφωνα τιμάται την 1η Φεβρουαρίου.
Απολυτίκιον
Τρυφήν την ακήρατον,ιχνηλατών εκ παιδός, βασάνους υπήνεγκας, υπέρ Χριστού του Θεού και ήθλησας άριστα όθεν την των θαυμάτων, κομισάμενος χάριν, λύτρωσαι πάσης βλάβης και παντοίας ανάγκης, Τρύφων Μεγαλομάρτυς,τους σε μακαρίζοντας.

Καλό μήνα!!
Ευαγγελία Χ.Λιάπη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου