Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ Καμίνια


Το ξωκλήσι βρίσκεται στη θέση Αλώνι, κοντά στη δεύτερη είσοδο του χωριού. Ο ναΐσκος είναι αφιερωμένος στον Άγιο Μηνά τον Αιγύπτιο και θεωρείται πολύ θαυματουργός.
Η ιδιοκτήτρια του ναού Βάϊα  Ψαραδέλλη είχε γεννηθεί στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από Λημνιούς γονείς, πατέρα από τη Σκανδάλι και μητέρα από τα Καμίνια.
Όταν ξαφνικά στην εφηβεία της έμεινε ορφανή από πατέρα, η οικογένεια αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την κοσμοπολίτικη την εποχή εκείνη Αλεξάνδρεια και να  μετοικήσει στα Καμίνια.
 Από παιδάκι η Βάϊα γνώριζε για τον Άγιο Μηνά, που είχε γεννηθεί στο  Κάιρο και για  τα θαύματά του είχε ακούσει να τις μιλούν οι δάσκαλοι της στο Αβερώφειο σχολείο που φοίτησε.
Εξάλλου πολύ κοντά στην Αλεξάνδρεια υπήρχε ο τάφος του Αγίου καθώς και μοναστηριακό συγκρότημα αφιερωμένο στον Άγιο Μηνά το οποίο ως παιδί είχε επισκεφτεί αρκετές φορές. 
Η Βάϊα  έτσι από παιδί ευλαβούνταν πολύ τον Άγιο Μηνά και σε όλη τη ζωή της τον θεωρούσε προστάτης της.
Στο μεσόστρατο της ζωής της όπως η ίδια αφηγούνταν αξιώθηκε να τον δει στον ύπνο της, να την προτρέπει να του ιδρύσει ναό στο πατρικό της κτήμα. 
Έτσι αποφάσισε να χτίσει το ναό στον Άγιο Μήνα τον Αιγύπτιο.
Στις 11 Νοεμβρίου του 1975, ημέρα εορτασμού του Αγίου έγιναν τα θυρανοίξια του ναού και κάθε χρόνο η οικογένεια της Βάϊας Ψαραδέλλη λειτουργούσε το ξωκλήσι.
Πρόκειται για ένα ναό με πρόναο.
Ο ναός είναι αρκετά καλά συντηρημένος και επειδή είναι κοντά στο χωριό τα καντήλια του είναι σχεδόν πάντα αναμμένα.
Στο τέμπλο υπάρχουν απλές εικόνες του 1975, της Θεοτόκου, του Ιησού, του Αγίου Μηνά και του Ιωάννη του Προδρόμου.
Στο προσκυνητάρι υπάρχει εικόνα του Αγίου Μηνά του Αιγύπτιου αγιογραφημένη στο εργαστήρι της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πάρνηθα το 1968.
Χαρακτηριστικό της εικόνας αυτής είναι ότι απεικονίζει τον Άγιο να ιππεύει ένα καστανό άλογο εν αντιθέσει με μια άλλη μεγάλη και εντυπωσιακή εικόνα του 1997 που υπάρχει στο ξωκλήσι και είναι δέηση του Σταύρου Φράττη στην οποία ο Άγιος ιππεύει ένα λευκό άλογο σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση.
Μέσα στο ιερό υπάρχουν δυο  παλιές αχρονολόγητες εικόνες, μια  των «Εισοδίων της Θεοτόκου» και μια άλλη λαϊκή αγιογράφηση της «Σταύρωσης».
Στην εικόνα της «Σταύρωσης εντυπωσιάζει η παρουσία εκτός από της Θεοτόκου και του Ιωάννη, η συμμετοχή του Ήλιου και της Σελήνης στο θείο Πάθος.
Ο Άγιος Μηνάς θεωρείται ο Άγιος όχι μόνο των γεωργών και κτηνοτρόφων αλλά και των ξενιτεμένων και θεωρείται πολύ θαυματουργός.
Είναι Άγιος φανερωτής, δηλαδή σε όσους τον επικαλούνται, εμφανίζει  απολεσθέντα αντικείμενα.
Ευαγγελία Χ.Λιάπη
Απολυτίκιον του Αγίου Μηνά:
Στρατείαν κατέλιπες την κοσμικήν, αθλητά, ουράνιον είληφας την κληρουχίαν, σοφέ, και στέφος αμάραντον, δόξαν αποδιώξας βασιλέως γήινου, άθλους δε διανύσας μαρτυρίου γενναίου. Διό, μεγαλομάρτυς Μηνά, πρέσβευε σωθήναι ημάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου