Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

ΚΑΤΩ ΠΑΝΑΓΙΑ Παραδείσι-Καμίνια


Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Παραδείσι,ακριβώς εκεί που σμίγουν δυο μικρότεροι λοφίσκοι μέσα σε μια ρεματιά με βάτα.Είναι ένα απλό μονόκλιτο κτίσμα με δίρριχτη ξύλινη στέγη. Έχει πρόσφατα συντηρηθεί.Το τέμπλο είναι απλό, λιτό,φτωχικό,ξύλινο.Σημαντική και εντυπωσιακή εικόνα του ναού είναι η Παναγία.Πάνω σε ένα τρίφυλλο ξύλο( η έλλειψη ξύλου ανάγκασε τον αγιογράφο να ενώσει τρία ξύλα) ο λαικός αγιογράφος έχει επιμεληθεί και επεξεργαστεί κατάλληλα το ξύλο πολλές φορές κι έχει απεικονίσει την Παναγία βρεφοκρατούσα.Στα αριστερά του τέμπλου είναι η παλιά εικόνα της Παναγιάς και στα δεξιά είναι  η εικόνα του Ιησού.Υπάρχουν κι άλλες  δυο ακόμα εικόνες της Παναγίας.Μπροστά από την εικόνα της Θεοτόκου που βρίσκεται στα δεξιά του ναού υπάρχει ένας μαρμάρινος κίονας ύψους περίπου 80 εκ. ο οποίος χρησιμοποιήται ως κηροστάτης και μάλιστα τον έχουν φρεσκοασπρισμένο με ασβέστη.Ίδιοι  κίονες που λειτουργούν πια ως κηροστάτες υπάρχουν στον κεντρικό ναό των Καμινίων και στο ξωκλήσι Αγία Παρασκευή.
Το ξωκλήσι θα πρέπει να υπήρχε από πολύ παλιά.Πρόσφατα βρέθηκε νάχει σκαφτεί κοντά στο Ιερό του από την εξωτερική του πλευρά.Τότε ειπώθηκε πως χρυσοθήρες οι οποίοι ψάχνουν με μηχανήματα στην εξοχή του χωριού τα βράδια,έσκαψαν και βρήκαν ένα μεγάλο πιθάρι γεμάτο με λίρες.
Δεξιά κι αριστερά της εισόδου υπάρχουν πέτρινα πεζούλια για τους προσκυνητές.
Ευαγγελία Χ.Λιάπη






1 σχόλιο:

  1. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ,ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΑΤΗΡΤΗΣΜΕΝΟ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ!!!ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΟΠΩΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ,ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ κ.ά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή